نوشته شده توسط : علی

منبع تغذیه در کامپیوتر، تامین کننده انرژی و برق مصرفی اجزا مختلف کامپیوتر است و از این نظر آن را می توان همانند قلب در بدن دانست. همانطور که قلب خون کافی برای تامین انرژی مورد نیاز بافت های مختلف بدن را به آنها می رساند، منبع تغدیه نیز توان مورد نیاز برای قسمت های مختلف سیستم را تامین می کند و بدون وجود یک منبع تغذیه مناسب و خوب، بهترین قطعات کامپیوتر هم کارایی چندان مناسبی نخواهند داشت (در این مورد مطالبی نیز درتالار گفتگوی سایت میکرو رایانه وجود دارد) پس همیشه سعی کنید قلبی مناسب برای سیستم خود انتخاب کنید تا قطعات سیستم شما به طور کامل از انرژی کافی بهره مند شوند.

نکاتی که باید در خرید پاور به آن توجه کرد :

1- توان پاور:
یکی از اولین فاکتور ها در خرید پاور توجه به توان آن است که در تامین انرژی مورد نیاز سیستم، اهمیت به سزایی دارد . توان خروجی پاور به دو صورت روی آن ثبت می شود: 1- توان واقعی یا نامی(نرمال) و توان حداکثر.

توان واقعی به توانی اطلاق می شود که منبع تغذیه کامپیوتر بدون تحمل فشار در شرایط عادی قادر به تامین آن است، در صورتی که منبع تغذیه با توان حداکثر می تواند در حدود 1 دقیقه کار کند و بعد از آن از کار می افتد. به طور متوسط در کل حدود 150 وات بین توان واقعی و توان حداکثر اختلاف وجود دارد. مثلا منبع تغذیه باتوان 580 وات دارای توان حداکثر 730 وات است و توانایی تحمل بیش از این ندارد. پس همیشه در خرید پاور به میزان توان واقعی آن توجه کنید که ملاک توان اصلی و واقعی پاور کامپیوتر شناخته می شود.

در صورتی که روی یک پاور، میزان توان واقعی ثبت نشده باشد باید به میزان توان خروجی هر شاخه توجه کرد. به این صورت که باید دید پاور مورد نظر روی خروجی 12 و یا 5 ولت توانایی پشتیبانی از چند آمپر را دارد که این عامل نشان دهنده توان واقعی هر ولتاژ خروجی است.

همیشه در خرید منبع تغذیه به این نکته توجه کنید که حداکثر توان واقعی پاور شما در حدود 20 درصد بیشتر از توان مصرفی سیستم شما باشد زیرا این عامل باعث افزایش کارایی و همچنین ماندگاری سیستم و پاور در شرایط سخت کاری می شود. اما در صورتی که توان مصرفی سیستم شما بیشتر از توان واقعی باشد در شرایطی که سیستم به برق بیشتری برای پردازش های پیچیده نیاز داشته باشد، منبع تغذیه برای تامین برق مصرفی تحت فشار قرار گرفته و در این صورت با افت ولتاژ، سیستم با ولتاژ های نامناسبی تغذیه شده که خود باعث بروز مشکلات زیاد در سیستم خواهد شد.

2- ورژن پاور:

شاید این سوال پیش بیاد که مگر پاور هم ورژن بندی دارد؟ بله پاور هم همانند بسیاری از قطعات دارای ورژن است و بر اساس این ورژن قابلیت های آن تغییر می کند. پاورهای امروزی که در بازار کشورمان وجود دارد دارای نسخه های 2/1 و 2/2 هستند این پاور ها دارای مشخصاتی مانند کانکتور برق 24 پین برای تامین برق مادربورد، وجود کانکتور PCI-E و تعدادی فاکتور های امنیتی جدید در ساختار خود هستند که باعث محافظت از سیستم می شود اما در نسخه های جدید پاور علاوه بر 24 پین یک کانکتور برق 8 پین نیز وجود دارد که به جای کانکتور 4 پین کنار پردازنده قرار داده شده است و وظیفه آن تامین انرژی مورد نیاز پردازنده است پس باید به این نکته توجه کرد، پاوری که خریداری می کنید با قابلیت های مادربورد شما هماهنگی داشته باشد به همین دلیل قبل از خرید پاور، نوع و مدل مادربرد خود را مشخص و بر اساس آن اقدام به خرید پاور مناسب کنید.

منبع تغذیه های جدید دارای کانکتور 8 پین برای اتصال با مادربرد است، در واقع این کانکتور 8 پین، برای مادربورد های جدیدی ساخته شده که از چیپ ست های 975 و 955 بهره می برند. (در این مورد مطالبی در تالار گفتگوی سایت میکرو رایانه وجود دارد) زیرا توان مصرفی در پردازنده های جدید اینتل به قدری بالاست که دیگر یک کانکتور 4 پین توانایی پشتیبانی از این مقدار انرژی را ندارد.

3- نکات امنیتی در پاور:

پاور های امروزی هر روز قوی تر می شوند و این قوی تر شدن نیاز به توجه بیشتری برای امنیت سیستم دارد زیرا کوچکترین خطا در تنظیم ولتاژ و عدم قطع در شرایط نادرست می تواند باعث بروز مشکلات اساسی در قطعات سخت افزاری شود به همین علت شرکت های سازنده ی پاور هر روزه تکنولوژی های جدیدی را در ساختار منابع تغذیه خود قرار می دهند تا باعث افزایش امنیت آنها شوند.

یکی از این نکات که بدون نیاز به هیچ تخصص خاصی قابل درک است توجه به تفکیک سازی کابل های برق پاور است به طوری که با کمی توجه به پاور های قدرتمند خواهید دید که روی کابل های خروجی آنها یک لایه جدا کننده کشیده شده است. این عامل باعث افزایش امنیت منبع تغذیه می شود زیرا توان خروجی روی هر خروجی در منبع تغذیه های امروزی بالاست و در صورت عدم وجود این امکانات، امکان بروز مشکلات در پاور وجود دارد همچنین توجه به طراحی مناسب کانکتور های پاور هم در امنیت آن نقش دارد. زیرا نصب اشتباهی این کانکتورها روی قطعات، می تواند باعث بروز ایراداتی در قطعات و حتی مشکل تامین انرژی مورد نیاز سیستم شود.

PFC :امروزه دیگر روی اکثر پاور های موجود در بازار گزینه ی PFC نوشته شده است. در واقع PFC یا Power Factor Correction بخشی در پاور است که با تصحیح و هماهنگی ولتاژ ورودی، باعث استفاده بهینه از توان ورودی و کاهش توان مصرفی توسط پاور می شود. این عامل امروزه در تمام پاور های حرفه ای به عنوان یکی از فاکتور های استاندارد برای پاور شناخته می شود و با وجود این فاکتور مصرف برق توسط پاور های کامپیوتر به مقدار چشمگیری کاهش می یابد.

4- طراحی پاور:

طراحی پاور یکی از عوامل مهم در افزایش کارایی پاور است. مثلا نحوه خنک شدن، زیرا در صورتی که یک پاور از طراحی مناسب برخوردار نباشد در هنگام فعالیت قادر نخواهد بود گرمای تولیدی خود را به طور مناسب خارج کند که در این حالت بروز مشکلاتی مانند تغییر ولتاژ های خروجی به علت افزایش دمای داخلی پاور و یا افزایش دمای قطعات داخلی کیس به علت انتقال گرما به فضای داخلی کیس و حتی کاهش عمر قطعات و کارایی سیستم تا حد چشمگیری خواهد شد.

پس با توجه به این مسائل همیشه باید پاوری خریداری کرد که بهترین تهویه و طراحی را داشته باشد تا در شرایط سخت بتواند بدون کمترین مشکلی فعالیت کند. امروزه اکثر پاور های جدید مجهز به یک فن 12در 12 سانتی متر هستند که به راحتی می تواند جریان هوای لازم برای خنک کردن قطعات پاور را به وجود آورد.

 

خرابی در سیستم

در صورت بروز مشکلات زیر می توانید به منبع تغذیه خود شک کنید:

1- افزایش زمان ضبط دیسک های نوری توسط درایور نوری که یکی از مهمترین دلایل کاهش ولتاژ توسط پاور است.

2- افزایش دمای بیش از حد پردازنده که یکی از نشانه های عدم تامین توان مناسب برای فعالیت پردازنده است.

3- مشکل در تشخیص اجزا و قطعات توسط مادربرد مانند هارد دیسک، درایور نوری و قطعات دیگر که به علت عدم تامین انرژی کافی برای مادربرد و اختلال در کار پل جنوبی (South Bridge) به وجود می آید. (پل جنوبی یا South Bridge چیپ ستی در مادربرد است که وظیفه ی کنترل قطعاتی مانند درایو نوری، هارد دیسک و فلاپی را بر عهده دارد، همچنین این چیپ ست کنترل شکاف های PCI ، SA موجود روی مادربرد را نیز در اختیار دارد.)

4- هنگ مکرر سیستم و کاهش کارایی.

میکرو رایانه



:: بازدید از این مطلب : 42
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

تست پاور کامپیوتر

برای تست پاور کیس از این روش استفاده می کنیم پاور 20 پین : پین 13 و 14 و در پاور 24 پین 15 و 16 را با یک تکه سیم به هم وصل میکنیم و دکمه پشت کیس را روشن می کنیم اگر فن پاور روشن شد نشان دهنده سالم بودن پاور است . همچنین برای تشخیص مشکلات پاور می توانیم از روش های زیر استفاده کنیم .
1 – مشاهده وضعیت ظاهری پاور و خازن هایش
2 – تست اجزای پاور و برد پاور با تستر پاور تست پاور کامپیوتر


تعمیر پاور کامپیوتر

شما میتوانید یک پاور را تعمیر کنید ولی درتعمیر قطعات الکتریکی درست است که با هزینه کم مشکل حل میشود اما بعد ها خطرات مالی دیگری را شامل می شود . پاور یکی از قطعات حساس است که اگر خراب بشود آن را باید کنار گذاشت چراکه با تعمیر آن واستفاده کردن آن باعث میشود به مرور زمان قطعات دیگر دچار مشکل بشوند به همین خاطر توصیه ما این است که اگر در قطعه ای مشکل به وجود امد ان را تعویض کنید.


مشکلات پاور کامپیوتر

عمده ترین اشکالات پاور – خاموش شدن ناگهانی یا ریستارت شدن سیستم ممکن است از نوسانات برق یا خراب بودن کابل باشد . جهت اطمینان حتما بایستی پاور بوسیله دستگاه تستر پاور چک شود یا با پاور دیگری که مطمئن هستیم سالم است سیستم را روشن کنیم . همچنین پیشنهاد می گردد جهت پیشگیری از مشکلات ناشی از نوسانات برق از یک دستگاه محافظ قبل از پاور استفاده کنید تا نوسانات برق بر روی قطعات اثر مخرب نگذارند . اگر مشکل شما در متن سایت نبود هم می توانید پیشنهاد قرار دادن آموزش مورد نظر خود را به ما بدهید تا متخصصین همراه رایانه آموزش سوال شما را در سایت قرار دهند مشکلات پاور کامپیوترhttp://www.hamrahpc.ir/hardware/power-problems.aspx



:: بازدید از این مطلب : 1286
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

منبع تغذیه چیست؟

هر وسیله الکتریکی به ولتاژ و جریان خاصی برای راه اندازی و کارکرد نیاز دارد، منبع تغذیه دستگاهی است که قادر است از یک ورودی با ولتاژ و جریان ثابت، ولتاژ و جریانهای مختلفی را تولید نماید.

منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟
کامپیوترها نیز مانند هر وسیله الکترونیکی دیگری به ولتاژ و جریان مشخصی جهت کارکرد نیاز دارند که وظیفه تولید این ولتاژ و جریان بنا به ولتاژهای مورد نیاز بخش های داخلی کامپیوتر به عهده منبع تغذیه می باشد.
ولتاژهای مورد نیاز کامپیوتر ثابت و شامل V 12+، V 12-، V 5-، V 5+، V/SB 5+ و V 3.3+ می باشد . در منبع تغذیه کامپیوتر پارامترهای متغیری مانند جریان و بالانس توان خروجی نیز وجود دارد.
در مورد جریان خروجی منبع تغذیه که متناسب با توان آن می باشد می توان گفت که منبع تغذیه های کامپیوتر بنا به موارد مصرف و سخت افزارهای متصل به آن دارای توان های مختلفی می باشند به طور مثال در گذشته نه چندان دور یک سیستم پنتیوم ۴ معمولی جهت کارکرد به منبع تغذیه ای با قدرت ۲۰۰ وات نیاز داشت ولی اکنون یک سیستم پنتیوم ۴ معمولی به منبع تغذیه ای با قدرت حداقل ۳۰۰ وات نیاز دارد و این به دلیل آن است که مصرف کلیه قطعات سخت افزار جدید به طرز چشمگیری افزایش یافته است. ولی این تنها متغیر در منابع تغذیه کامپیوتری نیست بالانس توان خروجی بر روی شاخه های خروجی نیز یکی دیگر از متغیرهای موجود در منابع تغذیه است.
ساختار داخلی منابع تغذیه کامپیوتری دارای چند ویرایش مختلف می باشند.
ویرایش ۳/۱ که هم اکنون نیز به اشتباه، مورد استفاده قرار می گیرد در بالانس خروجی خود V 5+ پرقدرت تری نسبت به V 12+ دارد حال آنکه اکثر قطعات سخت افزاری جدید، توان مصرفی خود را از شاخه V 12+ تأمین می نماید که تأمین جریان مورد نیاز این قطعات تنها از عهده منابع تغذیه جدید با ویرایش ۲ به بالاتر برمی آید چرا که در قدرت خروجی این مدلها V 12+ پرقدرت تری به نسبت V 5+ وجود دارد .

اجزای داخل منابع تغذیه چیست؟
در این بحث شما را با اجزای داخل منبع تغذیه آشنا می کنیم.
EMI Line filter: این بخش از دو عنصر القاگر و خازن تشکیل شده است که وظیفه ممانعت از خروج فرکانس های اضافی منبع تغذیه به بیرون و همچنین ممانعت از ورود فرکانس های اضافی حاصل از دوران موتورهای الکتریکی و یا سیستم های تولید کننده حرارت، به داخل منبع تغذیه را بر عهده دارد.
Input capacitor: این قسمت از دو خازن با ظرفیت متناسب با توان منبع تغذیه تشکیل شده است که وظیفه کنترل سطح ولتاژ ورودی در هنگام کارکرد و همچنین ذخیره انرژی مورد نیاز مدار سوئیچینگ به هنگام وقفه های کوتاه انرژی را برعهده دارد.
Power Switching: این بخش از دو ترانزیستور تشکیل شده است که وظیفه کنترل سطح ولتاژ خروجی زمان روشن و خاموش شدن (سوئیچ) را به عهده دارد.
Transformer: این بخش بنا به نوع طراحی، از دوتا سه ترانس (Switchingtr,Drivetr, Stand by) تشکیل شده است که علاوه بر ایزولاسیون PC وظیفه تغییر سطح ولتاژ را بر عهده دارد طراحی در این قسمت بسیار حساس می باشد زیرا ارتباط مستقیم با نهایت کارکرد منبع تغذیه دارد.
Output Diodes: این قسمت از دیودهای Shutkey,Fast,ZFNER تشکیل شده است که وظیفه یکسوسازی ولتاژ خروجی را در حالت عادی و قطع کامل جریان خروجی در حالت خاص را برعهده دارد.
Output filter: این قسمت از چند خازن الکترولیت و سلف های چندلایه تشکیل شده است، که وظیفه ذخیره انرژی در زمان روشن و ارائه آن در زمان خاموش ترانزیستور را برعهده دارد.
Heat sink: این قسمت از آلیاژهای مختلف آلومینیوم و مس ساخته می شوند و بواسطه تعبیه شیارهایی بر روی آنها جهت عبور جریان هوا، وظیفه انتقال دما از ترانزیستورهای سوئچینگ و همچنین دیودهای shutkey,fast به محیط اطراف را برعهده دارد.
FAN: این قسمت علی رغم اینکه مصرف کنندگان اهمیتی برای آن قائل نمی شوند، بسیار مهم و حیاتی می باشد. چرا که رابطه مستقیمی با راندمان و طول عمر منبع تغذیه دارد. هر چقدر تهویه هوای گرم از محیط داخل منبع تغذیه به فضای بیرونی بهتر انجام گیرد کارکرد منبع تغذیه افزایش می یابد. تولید کنندگان معمولاً از فن های cm 12×۱۲ در محصولات خود استفاده می نمایند که در این مورد باعث تهویه مناسبتر هوای گرم اطراف پردازشگر و همچنین بیصدا شدن منبع تغذیه گردیده است.
PCB: برد اصلی منبع تغذیه می باشد که کلیه قطعات بر روی آن نصب می شود، رعایت استانداردهای مختلف از جمله آتش سوزی در ساخت برد، باعث افزایش ضریب ایمنی دستگاه می گردد.
IC controler: این قسمت پیچیده ترین بخش مدار PWM می باشد که در سالهای اخیر تغییرات چشمگیری در طراحی آن به وجود آمده است بطوری که امروزه آی سی جدید چند نوع وظیفه مختلف را برعهده دارند که در نهایت باعث افزایش دقت در کارکرد منبع تغذیه گردیده است.
Power factor correction: وظیفه تصحیح هارمونیک های فرکانس خروجی، هدایت و کنترل آنها به مدار pwm را برعهده دارد.

تفاوت پاورهای ۲۰ پین و ۲۴ پین چیست؟
پاورهای قدیمی تر از شاخه V 12+ ضعیف تری برخوردار هستند و کانکتور خروجی در این مدل ها دارای ۲۰ پین می باشد ولی پاورهای جدیدتر از V 12+ قوی تری برخوردار و دارای کانکتور ۲۴ پین می باشند متأسفانه در بازار فروش کامپیوتر بارها دیده شده است که با استفاده از تبدیل ۲۰ پین به ۲۴ پین جهت راه اندازی اینگونه سیستم ها استفاده می شود چرا که اکثر کسانی که در ایران سیستم مونتاژ می نمایند روشن شدن یک سیستم را ملاک سالم بودن و راه افتادن آن می دانند حال آنکه دانسته یا نادانسته به اشتباه بزرگی دست زده اند چرا که اینگونه سیستم ها دیر یا زود با مشکلات بزرگی اعم از کارکرد یا کاهش راندمان دستگاه برخورد خواهند نمود.
یعنی اگر خوش شانس باشند و مشکلاتی مانند از بین رفتن قطعات سخت افزاری برای آنها به وجود نیاید قطعاً سرعت پردازش و پارامترهای وابسته به آن، که اغلب برای ارتقای آنها حاضریم مبالغ هنگفتی پرداخت نماییم به طرز چشمگیری کاهش می یابد.مطابق بررسی های مجله معتبر THG اکثر افراد حاضرند برای ارتقای ۲۰% سرعت پردازنده خود مبالغ زیادی را صرف نمایند حال آنکه عدم توجه به تناسب توان پاور و همچنین کیفیت پاور خریداری شده که حدوداً ۲۰% قیمت یک پردازنده می باشد آنها را با مشکلات عدیده ای روبرو می کند.
چگونه یک پاور متناسب با توان مصرفی سیستم خود استفاده نماییم؟
هریک از قطعات سخت افزاری مقدار توان مصرفی خاص خود را دارند که می توان با جمع نمودن مقدار توان ها، توان مصرفی کلی سیستم خود را محاسبه نمایید تولید کنندگان پاور در سراسر جهان توصیه می کنند پاوری را انتخاب نمایید که حداقل ۱۰% بالاتر از حداکثر توان مصرفی سیستم شما قدرت داشته باشد چرا که راندمان و کارایی یک پاور در مصرف بالاتر از حداکثر ۹۰% توان واقعی آن در دراز مدت به طور چشمگیری کاهش می یابد و کاربر را با مشکلات عدیده ای روبرو می نماید.

مشخصات فنی یک منبع تغذیه با کیفیت مطلوب چیست؟
شاید برای شما هم این مسئله بوجود آمده باشد که صرفاً توان خروجی در منبع تغذیه ملاک مناسبی جهت کارایی آن باشد در حالی که نکات مهم دیگری نیز در بحث منبع تغذیه وجود دارد به طور مثال اگر توان پاور متناسب با توان مصرفی سیستم باشد ولی مقدار نویز و ریپل خروجی از منبع تغذیه، بالاتر از حد استاندارد باشد سرعت پردازش اطلاعات در سیستم به طور چشمگیری کاهش می یابد و سیستم ممکن است در حین کار بارها خاموش شود و شما را با دردسرهای زیادی مواجه نماید بطوریکه پس از تست های مختلف و جابجایی قطعات نهایت به این نتیجه خواهید رسید که منبع تغذیه دارای اشکال می باشد.
در این رابطه شما رابا مختصری از نکات فنی منبع تغذیه با کیفیت مناسب آشنا می نماییم.
MTBF TEST: طراحی مدار- کیفیت قطعات داخل و دور فن به گونه ای باشد که باعث بالا رفتن عمر مفید منبع تغذیه گردد.
EMC TEST: منبع تغذیه باید دارای ضربه گیر ورودی و لاین فیلتر به همراه خازن های Y و X با علامت درج شده استاندارد باشد.
BURN IN TEST: حرارت قطعات داخل از محدوده مجاز تعیین شده در استاندارد تجاوز نکرده و در صورت از کارافتادن فن، منبع تغذیه بطور خودکار خاموش شود.
Low Noise: نویز به وجود آمده، از محدوده مجاز تعیین شده در استاندارد تجاوز ننماید که این مورد در کارایی رایانه و همچنین بالا رفتن عمر مفید قطعات متصل به منبع تغذیه تأثیر بسیار زیادی دارد.
Silent PC: طراحی مدار به گونه ای باشد که دوران فن ها متناسب با حرارت داخلی، تغییر یابد این مورد باعث پایین آمدن نویز صوتی و بالا رفتن عمر مفید فی می گردد.
Hi-pot test: در صورت افزایش ناگهانی ولتاژ ورودی منبع تغذیه دچار آسیب جدی نشود.
Therminal EAR: منبع تغذیه دارای ترمینال تخلیه بار الکتریکی و همچنین درج علامت مربوطه بر روی بدنه داخل باشد.
Pc Bfipe test: مطابق استاندارد آتش سوزی، برد اصلی منبع تغذیه دارای کلیه موارد و نکات ایمنی لحاظ شده در استاندارد آتش سوزی باشد.
Hold up time: مدت زمانی که به طول می انجامد تا ولتاژ V 5+ پس از وقفه انرژی در ورودی، از مرز ۹۰% مقدار اولیه خود پایین تر بیاید مطابق با استاندارد باشد.
Power good time: مدت زمانی که به طول می انجامد تا ولتاژ V 5+ پس از روشن شدن منبع تغذیه از مرز ۹۵% مقدار اولیه خود عبور کند مطابق با استاندارد باشد.
Short circuit protection: در صورت بوجود آمدن اتصال کوتاه در هر یک از شاخه های خروجی منبع تغذیه به صورت خودکار خاموش شود.
Over voltage protection: در صورت افزایش ولتاژ در هر یک از شاخه های خروجی منبع تغذیه به صورت خودکار خاموش شود.
Over power protection: در صورت افزایش بار مصرفی خارج از حداکثر توان منبع تغذیه به صورت خودکار خاموش شود.
Under voltage protection: در صورت کاهش ولتاژ در هر یک از شاخه های خروجی منبع تغذیه به صورت خودکار خاموش شود.
Over current protection: در صورت اضافه بار خارج از توان بر روی هر یک از شاخه های خروجی منبع تغذیه به صورت خودکار خاموش شود.
Scan disc free protection: مطابق با استاندارد و جهت جلوگیری از آسیب اطلاعات مدت زمانی که منبع تغذیه پس از دستور shut down به طور کامل خاموش می شود بیشتر از ms 2 به طول انجامد، تا از اجرای scan disk پس از راه اندازی مجدد سیستم عامل جلوگیری شود.
(PS-Off > 2ms)
Power factor correction: در حدود تعیین شده در استاندارد هارمونیک های فرکانس خروجی توسط مدار PWM تصحیح شود، که این امر باعث افزایش راندمان منبع تغذیه و کاهش مصرف انرژی می گردد.
Stable regulation: ولتاژ در شاخه های خروجی V 3.3+ ، V 12+ و V 5+ حداکثر تا ۵% +/- و ولتاژ خروجی شاخه های V 5- و V 12- حداکثر تا ۱۰% +/ – نوسان داشته باشد.
Greepage distance: قطعات داخل و فواصل مابین آنها براساس جریان خزشی عایق کاری شده باشد که این امر باعث جلوگیری از آسیب دیدگی کاربر و یا سایر قطعات جانبی می گردد.
Interaction & cross regulation: با اعمال متقابل بر روی هر یک از خروجی ها ، تغییر ولتاژ سایر خطوط در گستره معین و هماهنگ با سخت افزار به کار برده شده باشد این مورد در سالهای اخیر با توجه به تغییرات مکرر تکنولوژی به طور مرتب رو به تغییر بوده و عدم رعایت آن باعث بروز مشکلات اساسی گردیده است.
Radiated EMI: تشعشات مغناطیسی که از داخل منبع تغذیه به بیرون و بالعکس در جریان است، باعث بروز مشکل در کارکرد منبع تغذیه و نیز سایر وسایل الکترونیکی مجاور آن نگردد.
ESD pfronnal: در صورت باردار شدن بدن کاربر به الکتریسیته ساکن و تماس کاربر به منبع تغذیه، مشکلی در کارکرد منبع تغذیه به وجود نیاید.

مشخصات ظاهری یک منبع تغذیه با کیفیت مطلوب چیست؟
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که چگونه می توان یک پاور مناسب را از نظر ظاهری شناخت؟ چرا که برای مصرف کننده نهایی امکان انجام تست های فنی وجود ندارد. در اینجا شما را با تعدادی از موارد ظاهری یک منبع تغذیه مناسب و استاندارد آشنا می کنیم که قطعاً در صورت رعایت شدن آنها توسط تولید کننده شما این اطمینان را پیدا می کنید که منبع تغذیه مورد اشاره مناسب و در محدوده ای که استاندارد مشخص نموده تولید شده است و شما را در آینده با مشکلات ناشی از منبع تغذیه غیر استاندارد مواجه نمی نماید.
– جهت استفاده در ایران پاورهایی مناسب است که حتماً کلید روشن و خاموش داشته باشد.
– حداقل دارای استاندارد CE باشد و علامت آن بر روی برچسب نصب شده، درج شده باشد.
– کابل برق پاور در سه قسمت اصلی آن شامل: دوشاخه، کابل و مادگی حتماً دارای علامت استاندارد باشد.
ضخامت کابل های خارج شده از منبع تغذیه متناسب با توان منبع تغذیه و کانکتورهای متصل به آن حتماً دارای علامت استاندارد باشد. به طور مثال یک پاور با توان واقعی ۳۰۰ وات حتماً باید دارای کابل های خروجی با ضخامت حداقل AWG 18 باشد.
AWG (American Wire Gauge) واحد اندازه گیری قطر کابل بدون در نظر گرفتن مقیاس متریک می باشد. Mm 024/1 = AWG 18

http://rayanehmag.net/431-%D9%85%D9%86%D8%A8%D8%B9-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F



:: بازدید از این مطلب : 38
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

منبع تغذیه دستگاهی است که از آن به عنوان منبع انرژی الکتریکی استفاده می شود که خروجی آن برای تغذیه و راه اندازی مدارات الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. منابع تغذیه دارای ویژگی هایی هستند که نیاز بار اعمالی (یعنی همان وسیله ای که توسط منبع تغذیه، تغذیه می شود) را تامین می کند. از این ویژگی ها می توان به ولتاژ خروجی، حداکثر جریان خروجی، شکل موج خروجی، دقت و در عین حال پایداری مشخصات خروجی اشاره کرد.

به طور کلی به واحدی که می تواند انرژی الکتریکی لازم یک سیستم الکتریکی را تامین نماید منبع تغذیه گفته می شود. منابع تغذیه می تواند به صورت یک واحد متصل به یک سیستم الکتریک باشد و یا می تواند به صورت یک سیستم جداگانه انرژی الکتریکی سیستم دیگر را تامین نماید . منابع تغذیه الکتریکی به دو دسته منابع تغذیه جریان مستقیم DC و جریان متناوب AC تقسیم می شوند . منبع تغذیه DC می تواند باتری و یا یک مدار الکتریکی باشد که ولتاژ متناوب برق شهر را به ولتاژ مستقیم DC تبدیل می نماید .

منابع تغذیه DC نوع دوم که برق شهر را به ولتاژ DC تبدیل می کنند از پرکاربرد ترین منابع موجود در جهان می باشند که بر روی بیشتر وسایل الکتریکی چه به صورت یک واحد یکپارجه و چه به صورت یک واحد مستقل دیده می شود. در مثال اول می توان به POWER کامپیوتر های رومیزی اشاره نمود که یک منبع تغذیه یکپارچه با سیستم کامپیوتر است و در مثال دوم می توان به شارژر لپ تاپ ها اشاره کرد که در اصل یک منبع تغذیه مستقل و جدا از سیستم است .

در کار های آزمایشگاهی و مهندسی برق و الکترونیک همیشه نیاز به وجود منابع تغذیه احساس می شود تا مهندسین بتوانند توسط آن تغذیه مدارات الکتریکی و الکترونیکی را تامین و با تغییر پارامتر های منابع تغذیه مدارات خود را تست نمایند. منابع تغذیه مورد نیاز در چنین محیط هایی ، همان منابع تغذیه DC با استفاده از برق شهر است که قابلیت تغییر پارامتر های منبع تغذیه مانند ولتاژ و جریان را دارا می باشد. به این منابع، منابع تغذیه DC متغیر گفته می شود. از این منابع در تمامی محیط های آزمایشگاهی و تعمیراتی استفاده می شود. برای مثال یک تعمیر کار موبایل به صورت مداوم از این منابع برای تست و روشن کردن مدارات موبایل استفاده می کند .


انواع منابع تغذیه

منابع تغذیه را با توجه به نوع نمایش مقادیر ولتاژ و جریان می توان به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم می نمایند که در نوع آنالوگ مقادیر ولتاژ و جریان توسط دو عقربه قرار گرفته بر روی صفحه مدرج نمایش داده می شود و در نوع دیجیتال مقادیر ولتاژ و جریان توسط Seven Segment و یا LCD نمایش داده می شود . به طور معمول خروجی این منابع دارای سیستم حفاظتی است و در صورتی که خروجی اتصال کوتاه شود، در بعضی منابع قابلیت جریان دهی وجود دارد و در برخی جریان خروجی صفر می شود.


منبع تغذیه DC

منابع تغذیه DC دارای خروجی متغیر یا ثابت میباشند. بدین معنی که در خروجی ثابت سیگنال DC با دامنه و جریان ثابت (مثلا 5V/3A) بدست می آید اما در خروجی متغیر میزان جریان یا ولتاژ در بازه ای متغیر بوده و توسط پیچی مقدار مطلوب حاصل میگردد. مانند منبع تغذیه متغیر 0-30V/0-3A

بسته به تعداد کانال های خروجی به پاور ساپلای های DC آزمایشگاهی، تک کانال و دوبل تراکینگ( دو کانال متغیر) می گویند.

 power supply

بطور مثال در شکل فوق منبع تغذیه دوبل تراکینگ 30V/3A میباشد(شامل دو کانال متغیر 0-30V/0-3A به رنگ زرد و آبی و یک کانال خروجی ثابت 5V/3A به رنگ خاکستری). جهت تنظیم ولتاژ با استفاده از پیچ یا کیبورد مقدار مورد نظر را ست نموده و برای محدود کردن جریان دو سر پراب قرمز مشکی که به سر مثبت منفی پاور وصل شده، را اتصال کوتاه کنید و با پیچ جریان مقدار مطلوب را مشخص کنید. جریان بعد از قطع اتصال پراپ یا در مدار قراردادن منبع تغذیه، نشان داده نمیشود. فقط زمانی که منبع تغذیه جریانی بیش از حد تعریف شده بکشد، مقدار نشان میدهد که به معنی اینست که جریانی که تعیین کرده بودید کم بوده است که یا باید جریان را بیشتر کنید یا در طراحی مدار اشتباهی رخ داده. البته از زیاد کردن جریان بدون در نظر گرفتن شرایط مدار خودداری کنید که باعث صدمه زدن به بخشی از مدار نشود.


منبع تغذیه AC

منبع تغذیه AC، به طور معمول ولتاژ را از یک پریز برق می‌گیرد و آن را به ولتاژ مورد نظر کاهش می‌دهد. ممکن است مقداری فیلترینگ نیز انجام شود.


منبع تغذیه تنظیمی خطی

ولتاژ تولید شده توسط یک منبع تغذیه غیر تنظیمی، بسته به بار و تغییرات در ولتاژ تغذیه AC تغییر می‌کند. برای کاربردهای حساس الکترونیکی، برای تنظیم دقیق ولتاژ می‌توان از یک رگولاتور خطی (linear regulator) استفاده کرد و در مقابل نوسانات ولتاژ ورودی و بار آن را ثابت نگه داشت. همچنین رگولاتور تا حد زیادی نوسان و نویز جریان مستقیم خروجی را کاهش می‌دهد. رگولاتور خطی اغلب یک محدودیت جریان (current limiting) ایجاد می‌کند که از منبع تغذیه و مدار متصل به آن در برابر اضافه جریان حفاظت می‌کند.


یک منبع تغذیه سویچینگ

در یک منبع تغذیه سویچینگ (switched-mode power supply) یا SMPS، ورودی برق AC به طور مستقیم یکسو و سپس فیلتر می‌شود تا یک ولتاژ DC به دست آید. سپس ولتاژ DC به دست آمده توسط مدارات سویچینگ الکترونیکی با یک فرکانس بالا روشن و خاموش روشن می‌شود و در نتیجه یک جریان AC تولید می‌کند که از یک ترانسفورماتور فرکانس بالا و یا القاگر عبور می‌کند. سویچینگ در فرکانس بسیار بالا (معمولا 10 کیلو هرتز تا 1 مگاهرتز) انجام می‌شود و بدین وسیله امکان استفاده از ترانسفورماتور و فیلتر خازن‌های بسیار کوچک‌تر، سبک‌تر و ارزان‌تر از آن‌هایی که در منابع تغذیه خطی که با فرکانس برق کار می‌کنند، فراهم می‌شود. پس از سلف و یا سیم پیچ ثانویه ترانسفورماتور، برق AC فرکانس بالا یکسو و فیلتر می‌شود تا ولتاژ خروجی DC تولید شود. اگر SMPS از ترانسفورماتور فرکانس بالا با عایق کافی استفاده کند، خروجی آن از نظر الکتریکی از برق اصلی جدا می‌شود و این ویژگی اغلب برای ایمنی ضروری است.
منابع تغذیه سویچی معمولا تنظیمی هستند و برای ثابت نگه داشتن ولتاژ خروجی، منبع تغذیه از یک کنترلر فیدبکی (feedback controller) استفاده می‌کند که جریان کشیده شده توسط بار را پایش می‌کند.

 

منبع تغذیه ولتاژ بالا

یک منبع تغذیه ولتاژ بالا (high voltage power supply) دستگاهی است که خروجی آن صدها یا هزاران ولت است. برای جلوگیری از ایجاد قوس، خرابی عایق و یا تماس تصادفی انسان از اتصالات ویژه‌ای استفاده می‌شود.
ویژگی‌های اضافی موجود در منابع ولتاژ بالا ، توانایی معکوس کردن قطب خروجی همراه با استفاده از بریکرهای مدار (circuit breakers) و اتصالات ویژه (special connectors) برای به حداقل رساندن قوس و تماس تصادفی با دست انسان می‌باشد. برخی از منابع تغذیه برای کنترل ولتاژ خروجی، یک ورودی آنالوگ فراهم می‌کنند که باعث تبدیل آن‌ها به آمپلی‌فایرهای ولتاژ بالا و البته با پهنای باند بسیار محدود می‌شود.


منبع تغذیه قابل برنامه‌ریزی

منابع تغذیه قابل برنامه‌ریزی (programmable power supplies) امکان کنترل از راه دور ولتاژ خروجی را به وسیله یک سیگنال ورودی آنالوگ یا یک واسط کامپیوتری مانند RS232 یا GPIB فراهم می‌کنند. خواص متغیر شامل ولتاژ، جریان و فرکانس (برای دستگاه‌های با خروجی AC) هستند. این منابع تغذیه دارای مدارهای پردازنده، مدارهای برنامه‌ریزی ولتاژ/جریان، شنت جریان و خوانش مجدد ولتاژ/جریان هستند. ویژگی‌های اضافی می‌تواند شامل اضافه جریان، اضافه ولتاژ، حفاظت اتصال کوتاه و جبران دما باشد. منابع تغذیه قابل برنامه‌ریزی در شکل‌های از جمله ماژولار (modular)، بوردی (board-mounted)، دیواری (wall-mounted)، زمینی (floor-mounted) و یا چهارپایه‌ای (bench top) موجود هستند.
منابع تغذیه قابل برنامه‌ریزی می‌توانند DC، AC و یا AC با آفست DC را پوشش دهند. خروجی AC می‌تواند تک فاز یا سه فاز باشد. تک فاز معمولا برای ولتاژ کم استفاده می‌شود در حالی که سه فاز برای ولتاژهای بالاتر معمول است .
منابع تغذیه قابل برنامه‌ریزی در حال حاضر در کاربردهای بسیاری استفاده می‌شوند. برخی از نمونه‌ها عبارت‌اند از تست خودکار تجهیزات، پایش رشد بلور و آنالیز گرمایی تفاضلی.


کاربردهای منبع تغذیه

• آزمایشگاه های آموزشی و تحقیقاتی تمامی رشته های مهندسی
• تغذیه مدارات الکترونیکی
• کامپیوتر ها (پاور سیستم)
• جوشکاری
• استفاده بجای آداپتور های AC
• صنعت نور و لیزر
• سیستم های فتو ولتائیک
• باتری سازی(شبیه سازی باتری)

http://instrucenter.com/fa/electrical-measurement-training/1957-%D9%85%D9%86%D8%A8%D8%B9-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%A2%D9%86-power-supply



:: بازدید از این مطلب : 50
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 تير 1395 | نظرات ()

صفحه قبل 1 صفحه بعد